top of page

Bedrijfsrisico

4.3 financieel risico

De ING heeft elkaar op de balans het kopje vreemd vermogen. De hoogte van het bedrag verschilt per jaar. Onderstaande afbeelding is een deel van de balans uit 2008. Uit de afbeelding is op te maken dat de ING op verschillende gebieden schulden en leningen heeft. 

Aan de hand van de afbeelding zullen er enkele kopjes toegelicht worden:

Overige leningen: onder overige leningen word verstaan: achtergestelde leningen van groepsmaatschappijen, preferente aandelen van groepsmaatschappijen en leningen van kredietinstellingen.

Toevertrouwde middelen: de toevertrouwde middelen bestaan uit: spaargelden, creditsaldi van rekeninghouders, zakelijke deposito’s en overig.

Overige schulden: de overige schulden bestaan onder andere uit: te betalen vennootschapsbelasting, te betalen pensioenverplichtingen, te betalen personeelsverplichtingen en te betalen beloningen.

 

De ING heeft al zolang het bestaat vreemd vermogen. In onderstaand tabel is een overzicht gegeven van het vreemd vermogen, de rente en het rentepercentage over een periode van 10 jaar. (alle bedragen in miljoenen euro’s)

Uit de tabel is af te lezen dat de rente met uitzondering van 2008 en 2009 ongeveer rond de 4% zit. Het gemiddelde rente percentage is 4.6%. De rente lasten gaan ten kosten van de winst. Op het moment dat het rente percentage te hoog is lijd de onderneming verlies. Uit de tabel is af te lezen dat in 2008 en 2009 de rentepercentage het hoogst was en dat er verlies gemaakt is. In onderstaand tabel is te zien wat de maximale rentestand is die de ING zicht kan permitteren. 

Op het moment dat de rente boven de 5,5% uitkomt bestaat er een grote kans dat de ING verlies gaat maken. De optimale rentestand bevind zich tussen de 3,5% en 5,5%. 

Kort om , het bedrijfsrisico van de ING neemt toe op het moment dat de rente hoger dan 5,5% is. 

​

4.4 Totaal risico

​

Het totaal risico kan worden gemeten door de REV en de winst/koersverhouding. In de tabellen hieronder is te zien dat de REV sterker fluctueert, namelijk tussen de -2.6  en de 24.1. De koers winst verhouding is stabieler, namelijk tussen de 3.7 en 33.8%.8%.

Met bovenstaande gegevens zijn vervolgens het gemiddelde, de standaarddeviatie en de variatiecoëfficiënt berekend en in onderstaande tabel gezet. Dit is voor zowel 10 jaar als voor 5 jaar gedaan om zo een duidelijk beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de laatste paar jaar ten opzichte van de laatste 10 jaar.

Door de REV op de verticale as te zetten en de koers/winstverhouding op de horizontale as wordt een risico/rendement grafiek opgezet.

Uit de grafiek is af te leiden dat het risico in de afgelopen jaren is afgenomen terwijl het rendement is toegenomen. Dit is afwijkend met wat er gebruikelijk is. De ING is er dus in geslaagd het risico te reduceren en daarbij ook het rendement te verhogen. Dit is dus een goed teken.

​

4.1 Commercieel risico

​

Aan de hand van de jaarverslagen heb ik de omzet van de afgelopen 10 jaar op een rijtje gezet. Ik heb daarna het gemiddelde uitgerekend, standaarddeviatie en variatiecoëfficiënt. Je ziet echter wel dat de omzet in de loop van de jaren is afgenomen.

De Raad van Bestuur van ING Groep is gezamenlijk verantwoordelijk voor het managen van compliance-risico’s binnen ING Groep. Het management van een bedrijfsonderdeel is gezamenlijk verantwoordelijk voor het managen van de compliance-risico’s binnen hun bedrijfsonderdeel. Binnen heel ING zijn er Compliance Officers aangewezen die het management ondersteunen bij de bewaking van de compliance-risico’s.
ING Group heeft de Compliance Risk (Risico) Management Charter in het leven geroepen om haar bedrijven effectief te helpen de compliance-risico’s te managen. De Charter definieert de compliance-risico’s en beschrijft de respectievelijke rollen en verantwoordelijkheden van het management, personeelsleden en Compliance Officers om de compliance-risico’s te managen. De Compliance Risk Management Charter refereert aan het Non-Financial Risk Framework dat de principes, processen en de handvaten schetst die managers, medewerkers en Compliance Officers gebruiken om compliance-risico’s te managen binnen ING.

4.2 bedrijfsrisico

Het bedrijfsrisico is één van de belangrijkste risico’s die een bedrijf moet beheren. Het bedrijfsrisico wordt bepaald door het commercieel risico en de kostenstructuur van de organisatie. Om het bedrijfsrisico voor de ING Group te bepalen, wordt eerst gekeken naar het bedrijfsresultaat van de ING Group in de periode van 2005-2015. de onderstaande tabel staat het bedrijfsresultaat van ING Group.

Het bedrijfsresultaat staat in het jaarverslag onder het kopje result before tax from continuing operations/resultaat voor belasting. In de periode 2005-2007 steeg het bedrijfsresultaat voor belasting tot een 11.043 miljoen euro. Je ziet dat het bedrijfsresultaat in 2008 en 2009 aanzienlijk daalt. De daling heeft verband met de economische crisis die in 2008 ontstond. Als je het jaarverslag van 2008 bekijkt, dan zie je op het jaarverslag dat ING Group aanzienlijk minder inkomsten haalt uit beleggingen. Uiteindelijk zorgt de economische crisis ervoor dat ING Group te maken krijgt met een negatief bedrijfsresultaat in 2008 en 2009. De Nederlandse overheid schoot ING Group te hulp met een kapitaalinjectie in 2008 en 2009, waardoor voorkomen moest worden dat de bank failliet zou gaan. Toen de Nederlandse- en wereldwijde economie na de rampjaren 2008 en 2009 weer licht begon aan te trekken, werd ook het bedrijfsresultaat van ING Group beter.  In de periode 2010-2015 werd het bedrijfsresultaat weer positief, maar het bedrijfsresultaat was aanzienlijk lager dan dat het bedrijfsresultaat in de periode 2005-2007. Hieronder staan nog enkele andere gegevens over het bedrijfsresultaat van ING Group.

Het gemiddelde bedrijfsresultaat van ING Group in de periode 2005-2015 bedroeg 4.707 miljoen euro. Het gemiddelde bedrijfsresultaat is berekend door alle bedrijfsresultaten in de periode 2005-2015 bij elkaar op te tellen en te delen door elf. Verder is de standaarddeviatie berekend door de Excel functie STDEV. De standaarddeviatie is berekend over alle bedrijfsresultaten in de periode 2005-2015. De standaarddeviatie laat de spreiding van het bedrijfsresultaat van ING Group zien. De standaarddeviatie staat in verband met het gemiddelde. Hoe lager de deviatie, des te dichter liggen alle bedrijfsresultaten bij het gemiddelde. De standaard deviatie is 4.061. Een variatiecoëfficiënt van 0,86 betekent dat de grootte van de standaard afwijking 86% van de grootte van het gemiddelde is.

​

Een ander belangrijk onderdeel om het bedrijfsrisico te reduceren, zijn de constante kosten van een organisatie. Er wordt naar de constante kosten gekeken, aangezien het belangrijk is om te weten in hoeverre de totale kosten veranderen bij een veranderende bezettingsgraad. Als de vraag naar een product/dienst bijvoorbeeld daalt, dan is het voor een bedrijf financieel niet gunstig als het TK (totale kosten) voornamelijk uit bestaat uit constante kosten. Constante kosten zijn namelijk moeilijker te reduceren en dat zorgt voor een groter risico. Hieronder is een overzicht van de constante kosten van ING Group.

De constante kosten van ING Group lagen voor de economische crisis tussen de 62.000-66.000 miljoen euro. In de tabel is te zien dat ING Group sinds de economische crisis haar constante kosten aan het reduceren is. De gedachte hierachter is dat zij een minder groot bedrijfsrisico wilt. ING Group wilt het bedrijfsrisico reduceren door beleidsmatige veranderingen door te voeren, waardoor de constante kosten van ING Group lager worden. Een belangrijke maatregel die ING Group heeft genomen, is het afstoten van (vast) personeel. Vast personeel kan eventueel worden vervangen door tijdelijk personeel. Tijdelijk personeel kan namelijk makkelijker worden afgestoten in slechtere economische tijden. Zie ook het kopje ‘financiële gegevens’. Verder wil ING Group digitaliseren, wat ook leidt tot kostenreducering.

 

Tenslotte zal ook de operationele hefboomfactor van ING Group in de periode 2005-2015 worden besproken. De operationele hefboomfactor heeft te maken met het verwachte bedrijfsresultaat en de constante kosten. De formule voor de operationele hefboomfactor luidt als volgt: 1+ (constante kosten/verwacht bedrijfsresultaat). Hoe lager de hefboomfactor, des te beter is het voor het bedrijfsrisico. In de jaarverslagen van ING Group wordt niet gesproken over een verwacht bedrijfsresultaat, waardoor het niet mogelijk is om de hefboomfactor te berekenen.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page