top of page

8.1 De belangrijkste conclusies samengevat

Samenvatting en conclusie

8.2 Beleggingsadvies

In deze paragraaf zal het beleggingsadvies voor een aandeel van ING Group worden geformuleerd. Dit advies is gebaseerd op verschillende kengetallen en cijfers, waaronder verschillende beleggingskengetallen en het risicoprofiel van het bedrijf. Ook betrek ik in het beleggingsadvies de strategie en de techniek die in andere opdrachten geanalyseerd waren. Op basis daarvan wordt een professioneel beleggingsadvies gegeven. Ook wordt er bij het advies een vergelijking gemaakt met de concurrent ABN Amro.

 

ING is aan het innoveren en daarbij hoort een strategie en doelstellingen.

De doelstelling van ING is: being leaders in the digital customer experience. De strategie die deze doelstelling moet verwezenlijken heeft ING de Think Forward strategy genoemd. De strategie heeft een goede uitwerking want op dit moment heeft de ING app 2.8 miljoen gebruikers. Een keerzijde van de strategie is dat op den duur 7000 banen bij ING zullen verdwijnen.

Voor de beleggers is dit een zeer interessante strategie, dit zal er namelijk voor zorgen dat ING met de tijd mee blijft gaan en op deze manier waarschijnlijk lang zal blijven bestaan. Dat er veel banen verloren gaan bij deze strategie is voor de beleggers niet heel relevant, dit zal namelijk alleen maar voor minder kosten zorgen en dus meer winst.

 

Uit de financiële gegevens kun je opmaken dat het met ING de afgelopen jaren aanzienlijk beter gaat. Vooral aan de Dupont chart is er te zien dat het in 2015 financieel een stuk beter gaat dan in 2010. De brutowinstmarge is van 8% naar 38% gestegen.

Voor de beleggers is dit zeer interessant, ze kunnen zien dat het een stuk beter gaat met het bedrijf. Ook dat de winst enorm stijgt en dat mogelijk in de toekomst nog meer gaat doen.

 

Wanneer er naar de risico’s van ING wordt gekeken zie je het volgende:

Uit de grafiek is af te leiden dat het risico in de afgelopen jaren is afgenomen terwijl het rendement is toegenomen. De ING is er dus in geslaagd het risico te reduceren en daarbij ook het rendement te verhogen. Dit is dus een goed teken. Dit is een positief signaal voor de beleggers die houden van meer zekerheid. Het feit dat het risico is afgenomen terwijl het rendement is toegenomen, zal invloed hebben op de koers. Door deze ontwikkelingen zal de koers gaan stijgen.

In deze grafiek is te zien dat het bedrijfs-, financieel en totaalrisico zijn afgenomen in de afgelopen jaren. Als beide figuren met elkaar worden gecombineerd, blijkt dat het rendement aanzienlijk is gestegen en bijna alle risico’s zijn gedaald. Dit is een positieve ontwikkeling voor het bedrijf.

Voor de beleggers is het zeer interessant dat het risico is afgenomen, aangezien dat zorgt voor meer zekerheid en voorspelbaarheid.

 

Uit de strategie en doelstelling van ING bleek al dat het bedrijf zich veel bezig houd met techniek en dat het voor hun belangrijk is met de tijd mee te blijven gaan. Uit de paragraaf techniek is te zien dat ING technisch goed inspeelt op veranderingen. Dat doen ze mogelijk door de bedrijfsprocessen op de ontwikkeling aan te passen. Door dat te doen zal het bedrijf een goede toekomst hebben.

Voor de beleggers is het belangrijk om te zien dat het bedrijf technisch gezien zich blijft ontwikkelen. Ook dat het bedrijf niet bang is om op ontwikkelingen in te spelen en zich aan te passen is van belang. Dit laat naar de beleggers toe zien dat er een toekomst is voor het bedrijf.

 

De beleggingskengetallen van ING worden vergeleken met die van ABN Amro. Dit geeft een beeld van hoe de concurrent er ten opzichte van ING voor staat. Echter is het moeilijk de belegginskengetallen van de afgelopen jaren van ING en ABN te vergelijken, omdat ABN Amro in november 2015 pas weer terug is gekomen op de beurs. ABN Amro heeft pas in 2016 dividend uitbetaald. Daarom zijn er alleen gegevens van 2015 en 2016 die vergeleken kunnen worden met de ING. Hieronder de belegginskengetallen van ING en ABN Amro:

Strategie

ING is een internationaal opererende organisatie met ongeveer 57 duizend werknemers. ING is in 1991 ontstaan door een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. Na de fusie ontstond de nieuwe naam Internationale Nederlanden Group wat later werd ingekort tot ING. Ralph Hamers is sinds 2013 de CEO van ING. De ING heeft 5 jaar geleden herstructureringsplannen ingevoerd met betrekking tot digitaliseren. De herstructureringsplannen van de ING vormen een succes. In het jaarverslag van 2015 beschrijft Ralph Hamers dat er in 2015 een netto- winst is behaald van 4.010 miljoen euro, de keerzijde is dat er op ten duur 7000 medewerkers hun baan zullen verliezen. 

 

De branche

Nederland heeft een van de grootste bankensectoren van Europa. De Nederlandse bankensector is vier keer zo groot als de Nederlandse Economie. De vier grootste Nederlandse banken zijn: INGRabobankABN AMRO en SNS Bank. De bankensector is erg belangrijk voor de Nederlandse economie en daarom een belangrijk onderwerp voor de overheid. Tijdens de credit crisis ging het niet goed met de Nederlandse banken. Er werden verliezen gemaakt en sommige banken dreigden failliet te gaan. Omdat banken elkaar geen lening meer wilde geven heeft de Nederlandse overheid in 2008 besloten om 20 miljard beschikbaar te stellen. ING, AEGON en SNS hebben hier gebruik van gemaakt. ING heeft 10 miljard geleend, AEGON heeft 3 miljard geleend en SNS heeft 750 miljoen geleend. Na verloop van tijd ging het weer beter met de bankensector. Sinds 2013 maakt de ING weer winst.

 

Financiële cijfers

De financiële cijfers van de ING zullen vergeleken worden met een concurrerende bank.

De solvabiliteit geeft aan of een organisatie in staat is om op korte en lange termijn aan haar betalings- en aflossingsverplichtingen te voldoen. De voornaamste reden om de solvabiliteit te berekenen is om in te kunnen schatten of een organisatie in staat is om bij opheffing al haar schulden te betalen. De solvabiliteit kan op verschillende manier berekend worden. Er is gekozen om de berekening eigen vermogen / totaal vermogen *100 te gebruiken. Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter. Dat betekent namelijk dat je een groter deel van het totaal vermogen bestaat uit eigen vermogen en je dus minder schulden hebt. De solvabiliteit van de ING en ABN AMRO is:

ING:                5,68

ABN AMRO:  4,5

De solvabiliteit van de ING is hoger dan die van de AMB AMRO. De ING heeft dus een betere solvabiliteit dan de ABN. Ook kunnen we opmaken dat 5,68% van het totaal vermogen uit eigen vermogen bestaat. Dat betekent dat 94,32% van het totaal vermogen bestaat uit schulden, dit wordt ook wel de debt ratio genoemd.

 

Als er wordt gesproken over liquiditeit gaat het over het geheel aan financiële middelen wat een bedrijf kan gebruiken om te voldoen aan lopende betalingsverplichtingen. Er zullen twee liquiditeit ratio’s worden besproken, namelijk de current ratio en de quick ratio. Door de current- en quick ratio kunnen schuldeisers zien in hoeverre het bedrijf in staat is om de kortlopende schulden te betalen d.m.v. de vlottende activa. Het enige verschil tussen beide ratio’s is dat de voorraad bij de quick ratio wel van de vlottende activa wordt afgehaald. De formule van de current ratio ziet er als volgt uit: vlottende activa/kort vreemd vermogen.

ING:                29,6

ABN AMRO: 29,7

De formule van de quick ratio ziet er als volgt uit: (vlottende activa-voorraad)/kort vreemd vermogen.

ING:                29,6

ABN AMRO:  29,7

De current ratio van ING Group bedraagt 29,6 en van ABN AMRO 29,7. De quick ratio van is hetzelfde als de current ratio, dat komt omdat beide banken geen voorraad hebben. Dit lijkt een erg hoge current ratio, maar is eigenlijk heel normaal voor een bank. Een bank heeft namelijk veel liquide middelen nodig, zodat mensen geld van hun rekening op kunnen nemen.

 

De rentabiliteit wordt berekend om te kunnen bepalen in hoeverre de investeringen rendement opleveren. Dit noem je de rentabiliteit van het eigen vermogen. De berekening van de rentabiliteit is: Nettowinst / eigenvermogen*100.

ING:                  8,4

ABN AMRO:  10,9

Het rendement op investeringen bij de ING is 8,4%. De ABN AMRO heeft een hoger rendement.  De rentabiliteit van het eigenvermogen moet in ieder geval hoger zijn dan de marktrente, anders is het beter om het geld op de bank te zetten, want dat levert meer op. Gelukkig lag de marktrente in deze jaren lager dan het rendement.

 

Als je de balans van ING Group van 2015 vergelijkt met de jaren ervoor kun je zien dat ze enorm aan het desinvesteren zijn. De post onroerende zaken en bedrijfsmiddelen is aanzienlijk gedaald. Hieronder zijn de cijfers te zien: (in miljoen)

2015  2014  2013  2012  2011

3.773  5.397   5.429   6.601  8.114

De oorzaak van de daling is te verklaren door de ontwikkelingen in de technologie.

 

De berekening van de omloopsnelheid van het totale vermogen is: omzet / gemiddeld geïnvesteerd vermogen in een jaar. Hiermee reken je uit hoe vaak gemiddeld genomen het totale vermogen omgezet wordt in geld.

ING:                 0,05

AMB AMRO:  0,03

Deze omloopsnelheid is voor een bank vrij normaal. Dat komt omdat een bank een erg groot geïnvesteerd vermogen heeft en daar niet zo snel op terug verdiend. De rentes zijn namelijk wat zij daar op verdienen en dat zijn kleine percentages van het gehele bedrag.

 

Werknemerskengetallen

Bij de werknemersgetallen draait het voornamelijk om de effectiviteit van de organisatie in combinatie met het personeel. Er zal gekeken worden of het ING om meer voor elkaar te krijgen met relatief minder mensen.

ING:              57.333

AMB AMRO: 22.048

ING heeft in de periode van 2011-2015 44,88% van haar personeel de deur gewezen. ABN AMRO heeft in totaal 8,99% van het personeel de deur gewezen. Veel ontslagen zijn te wijten aan de digitalisering. In de bankensector speelt digitalisering een grotere en belangrijkere rol, aangezien veel taken worden overgenomen door softwaresystemen. ING verwacht jaarlijks 900 miljoen euro aan kosten te besparen. Ook is het voor ING goedkoper om bepaalde taken in het buitenland uit te voeren, aangezien daar de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voordeliger zijn voor ING.

 

Voor bedrijven is het belangrijk om te weten hoe hoog de gemiddelde kosten, omzet en winst met werknemer is. Onderstaand zijn de uitkomsten beschreven.

Gemiddelde kosten per werknemer:

ING:                 86.389,94

ABN AMRO:  113.026,12

Gemiddelde omzet per werknemer:

ING:                292.686,74

ABN AMRO:  383.481,49

Gemiddelde winst per werknemer:

ING:                69.674,91

ABN AMRO:  87.037,37

 

Beleggingskengetallen

De WPA (winst per aandeel) wordt berekend door de nettowinst te delen met het aantal aandelen. Het aantal aandelen kun je berekenen door het nominale gewone aandelenkapitaal te delen met de nominale waarde per aandeel. Getallen in euro’s.

2015  2014  2013  2012  2011

1,04     0,13    0,76     1,2      1,39

 

Een deel van de winst per aandeel wordt uitgekeerd aan dividend. Dat kan een vorm van stock, cash of een combinatie van allebei zijn. Grafiek in euro's.I n de jaren 2011, 2012 en 2013 is geen dividend uitgekeerd. In 2015 is wel de hoeveelheid dividend per aandeel toegenomen maar in verhouding met de winst per aandeel is er wel minder van de winst uitgekeerd in dividend.

2015  2014

0,65     0,12

 

Het dividendrendement bereken je door het dividend in een percentage te nemen van de koers. Dit geeft een indruk van de winstgevendheid van een investering in een aandeel.

2015  2014

5,22     1,11

 

Om te bepalen of de aankoop van het aandeel goedkoop of duur was moet de volgende berekening uitgevoerd worden: koers: nettowinst per aandeel.

De uitkomsten kunnen geanalyseerd worden aan de hand van het volgende rijtje:

0-10  ondergewaardeerd

10-17 redelijk gewaardeerd

17+ overgewaardeerd

 

2015  2014  2013  2012  2011

11,97  83,31   13,29   5,88    4

 

Al met Al heeft de ING het tijdens de economische crisis van 2008 moeilijk gehad en moest de overheid te hulpschieten. Sinds 2013 gaat het weer beter met de economie en zijn verschillende banken waaronder de ING de lening van de overheid aan het aflossen. 

​

3.9 Waar komen de inkomsten vandaan (geografisch)?

ING Group is werkzaam in ongeveer 40 landen, verspreid over de hele wereld. Dit is een volgorde van de belangrijkste landen waaruit de meeste inkomsten wordt gehaald.

·         Marktleiders: Nederland, België en Luxemburg;

·         Uitdagers: Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en Australië;

·         Groeimarkten: Polen, Turkije, Roemenië en onze bedrijfsonderdelen in Azië. 

​

3.10 Waar komen de inkomsten vandaan?

Bancaire activiteiten
Bedrijven kunnen tegen rente geld bij een bang inleggen. Met het ingelegde geld kan de bank leningen tegen een hogere rente verstrekken. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente is een belangrijke inkomstenbron voor de bank en wordt gerekend tot bancaire activiteiten.

Provisie
Een provisie is een soort beloning in ruil voor verleende diensten. Het gaat hierbij vaak om financiële diensten zoals advies over bankzaken, bankproducten en verzekeringen. De provisie die de adviseur ontvangt is een percentage van de omzet die de producten opleveren.

Beleggen
De bank kan het geld wat mensen hebben ingelegd ook beleggen. Beleggen houdt in dat er aandelen worden gekocht bij een ander bedrijf. De ING heeft in 2015 een positief saldo behaald met beleggingen.

Groepsmaatschappijen
ING heeft 2 miljoen euro verdiend door de verkoop van groepsmaatschappijen. Groepsmaatschappijen zijn rechtspersonen en vennootschappen die met elkaar in een groep verboden zijn. De ING heeft er voor gekozen om sommige groepsmaatschappijen te verkopen.

Herwaardering
Op de balans staan bezittingen voor een bepaald bedrag weergegeven. Na een periode kan de waarde hiervan toenemen. De ING heeft een positieve herwaardering van 85 miljoen.

Handelsresultaat
Handelsresultaten komen voort uit vier vermogenscategorieën: aandelen, ontroerend goed, obligaties en liquiditeiten. De ING heeft een positieve opbrengst van 1,198 miljard euro.

Aandelen
De ING heeft aandelen bij andere bedrijven. De aandelen die op de winst - en verliesrekening worden benoemt komen voort uit een deelneming en joint venture.

​

Totale inkomsten: 16,845 miljard euro
Totale uitgaven: 10,673 miljard euro                   -
Totale omzet: 6,172 miljard euro
Belasting: 1,637 miljard euro                                 -
Netto resultaat: 4,535 miljard euro
Kosten: 0,525 miljard euro                                      -
Winst: 4,010 miljard euro

​

3.11 Omzet- en winstanalyse naar distributiekanaal

Er zijn drie grote distributiekanalen voor de ING. Dit zijn namelijk:

  • Kantoor: Banken/kantoren zelf, tastbaar.
    Voordeel: persoonlijk advies, transacties extra veilig
    Nadeel: minder toegankelijk, transacties minder snel

  • Mobiel: App op smartphone.
    Voordeel: transacties snel en makkelijk, beschikbaarheid erg hoog
    Nadeel: weinig informatie, weinig advies

  • Internet: De website en mijn ING.
    Voordeel: duidelijk overzicht, veel informatie, transacties snel
    Nadeel: veiligheid lager​

Aantal log ins/bezoeken per jaar:

  • Kantoor: 203 miljoen

  • Internet: 648 miljoen

  • Mobiel: 64 miljoen

  • Totaal: 915 miljoen

Internet weer onderverdeeld:

  • Website: 210 miljoen

  • Mijn ING: 438 miljoen
     

3.12 Portofolio analyse

De producten die bij ING worden aangeboden zijn:

·         Betalen & Creditcards

·         Sparen

·         Beleggen

·         Leningen en hypotheken

·         Pensioenen

·         Mobiel & Internet

De bankensector is een volgroeide markt. Het ontwikkeld niet in nieuwe diensten, maar in nieuwe manieren om de diensten aan te bieden doormiddel van online aanbod. Daarom vallen bijna alle activiteiten onder een lage marktgroei. Ook zitten veel van de activiteiten aan de dog kant, omdat op veel gebieden ING niet op nummer 1 stond.

De producten en diensten van ING  Commercial Banking bestaat uit vier bedrijfsonderdelen: Industry Lending, General Lending & Transaction Services, Financial Markets en Real Estate & Other.

​

4.1 Commercieel risico

Aan de hand van de jaarverslagen is de omzet van de afgelopen tien jaar op een rijtje gezet. Daarna is het gemiddelde, de standaarddeviatie en het variatiecoëfficiënt uitgerekend. Je ziet echter wel dat de omzet in de loop van de jaren is afgenomen.

​

​

​

​

​

​

4.2 Bedrijfsrisico

Het bedrijfsrisico is één van de belangrijkste risico’s die een bedrijf moet beheren. Het bedrijfsrisico wordt bepaald door het commercieel risico en de kostenstructuur van de organisatie. Er wordt eerst gekeken naar het bedrijfsresultaat.
2005-2007 Stijging tot een 11.043 miljoen euro.
2008-2009 Sterke daling in verband met de crisis -> negatief bedrijfsresultaat
2010-2015 Bedrijfsresultaat weer positief.

Hieruit komt een gemiddelde voort van 4.707 miljoen euro, een standaarddeviatie van 4.061 miljoen en een variatiecoëfficiënt van 0,86.

De constante kosten van ING Group lagen voor de economische crisis tussen de 62.000-66.000 miljoen euro. De ING Group is sinds de economische crisis haar constante kosten aan het reduceren. De gedachte hierachter is dat zij een minder groot bedrijfsrisico wilt. Een belangrijke maatregel die ING Group heeft genomen, is het afstoten van (vast) personeel.

​

4.3 Financieel risico

Hierbij wordt gekeken naar het vreemd vermogen op de balans en hierbij horende rente.

Overige leningen
Achtergestelde leningen van groepsmaatschappijen, preferente aandelen van groepsmaatschappijen en leningen van kredietinstellingen.

Toevertrouwde middelen
Spaargelden, creditsaldi van rekeninghouders, zakelijke deposito’s en overig.

Overige schulden
Te betalen vennootschapsbelasting, te betalen pensioenverplichtingen, te betalen personeelsverplichtingen en te betalen beloningen.

​

Uit de tabel is af te lezen dat de rente met uitzondering van 2008 en 2009 ongeveer rond de 4% zit. Het gemiddelde rente percentage is 4.6%. De rente lasten gaan ten kosten van de winst. In 2008 en 2009 was het rentepercentage het hoogst en is er verlies gemaakt. De optimale rentestand bevind zich tussen de 3,5% en 5,5%. Kort om , het bedrijfsrisico van de ING neemt toe op het moment dat de rente hoger dan 5,5% is. 

​

4.4 Totaal risico

Het totaal risico kan worden gemeten door de REV en de winst/koersverhouding. De koers/winstverhouding fluctueert sterk, namelijk tussen de -15.68  en de 83.31. De REV is stabieler, namelijk tussen de -2.6 en 24.8%.

Uit de grafiek is af te leiden (zie opdracht) dat het risico in de afgelopen jaren is afgenomen terwijl het rendement is toegenomen. Dit is afwijkend met wat er gebruikelijk is. De ING is er dus in geslaagd het risico te reduceren en daarbij ook het rendement te verhogen. Dit is dus een goed teken.

​

Techniek

Uit de strategie en doelstelling van ING bleek al dat het bedrijf zich veel bezig houd met techniek en dat het voor hun belangrijk is met de tijd mee te blijven gaan. Uit de paragraaf techniek is te zien dat ING technisch goed inspeelt op veranderingen. Dat doen ze mogelijk door de bedrijfsprocessen op de ontwikkeling aan te passen. Door dat te doen zal het bedrijf een goede toekomst hebben. Voor de beleggers is het belangrijk om te zien dat het bedrijf technisch gezien zich blijft ontwikkelen. Ook dat het bedrijf niet bang is om op ontwikkelingen in te spelen en zich aan te passen is van belang. Dit laat naar de beleggers toe zien dat er een toekomst is voor het bedrijf.

​

Conclusie artikel 1

Informatietechnologie wordt steeds belangrijker. Als mensen voorheen een bedrijf wilde opzetten en daar een investering voor nodig hadden, was het meest gebruikelijke om hiervoor naar de bank te gaan. Tegenwoordig kunnen ondernemers door middel van crowdfunding aan geld komen en wordt de bank gepasseerd. Door deze ontwikkelingen raken banken klanten kwijt. Het business model van de bank zal aangepast moeten worden. 

Digitalisering is een erg belangrijk onderwerp binnen de bankensector. Digitalisering maakt het uitvoeren van bepaalde (administratieve) taken makkelijker en goedkoper en dat leidt tot reorganisaties. Echter zullen er ook functies wegvallen door de digitalisering. Alles wat digitaal kan, zal digitaal worden gedaan. Het kernwoord ‘persoonlijk’ zal echter vraag naar blijven. Hierdoor zal er wel behoefte blijven naar bedrijfsprocessen die te maken hebben met relatiebeheer, persoonlijk advies en bij grote vertrouwelijke transacties.

​

Conclusie artikel 2

Een nieuwe ontwikkeling binnen de bankensector is het betalen met je mobiele telefoon en maakt deel uit van de digitalisering binnen de bankensector. Klanten van de ING en Rabobank sinds augustus 2016 betalen met hun mobiel. Door de ontwikkelingen van het contactloos betalen zullen processen binnen de bankensector veranderd moeten worden. Als er meer contactloos betaald wordt, dan zal men minder met contant betalen. Er komen waarschijnlijk bedrijfsprocessen die gericht zijn op contant geld en meer bedrijfsprocessen die gericht zijn op contactloos betalen, aangezien digitalisering steeds belangrijker wordt. Verder zullen banken veel geld moeten investeren in de beveiliging van het contactloos betalen, aangezien hackers anders veel schade kunnen aanrichten. 

​

Conclusie artikel 3

De banken krijgen concurrentie van financiële start-ups die via internet traditionele diensten van banken overnemen. Tegenwoordig zijn banken niet meer de enige bedrijven die over voldoende kennis beschikken om bijvoorbeeld een hypotheek te verstrekken. ​Door de digitalisering en de concurrentie van de start-ups, moeten de banken zich aanpassen aan de veranderende omgeving. Tijdens de economische crisis hadden banken alleen maar oog voor stabiliteit en niet voor innovatie. Nu beseffen de banken dat de concurrentie toeneemt en dat zij verder moet innoveren, wilt zij haar positie behouden. Het is voor banken belangrijk dat ze concurrenten goed in de gaten houden en hun bedrijfsprocessen zodanig invullen, dat zij hun klanten snel, goedkoop en eenvoudig kunnen bedienen. Banken gaan daarom samenwerkingen aan met start-ups. De start-ups moeten ervoor zorgen dat de diensten van banken sneller, goedkoper en eenvoudiger aangeboden worden. De samenwerking met start-ups en de digitalisering zorgen ervoor dat de banken mensen moeten ontslaan, aangezien die overbodig en te duur worden.

​

Groei ING Group

ING Group wil groeien doormiddel van route 1.1 (penetratie op eigen kracht). ING Group is van plan nieuwe diensten en producten aan te bieden op bestaande of nieuwe afzetmarkten. Uiteraard zal ING Group haar diensten en producten aanpassen of uitbreiden waar nodig, maar over het algemeen zullen de diensten en producten die ING Group aanbiedt niet veranderen. Daarom past penetratie bij ING Group als groeirichting. Als groeivorm past ‘op eigen kracht’ het beste bij ING Group. ING Group geeft aan dat zij voornamelijk wil groeien door interne bedrijfsprocessen te verbeteren, haar diensten en producten aan meer klanten aanbieden en wil ING Group de organisatiecultuur en organisatiestructuur aan te passen. ING Group wil zich dus voornamelijk richten op interne verbeterpunten en die kan ING Group verbeteren op eigen kracht.  

ING Group streeft ernaar om voor meer klanten de huisbank te worden. Voor de particuliere markt betekent dit dat ING het aandeel in betaalrekeningen met regelmatige inkomsten en ten minste één ander product van ING wil vergroten. Voor de zakelijke markt richt ING Group zich op het aanbieden van (meer) kernproducten, denk hierbij aan kredietverlening en transactiediensten.

Hieronder zullen de kansen voor alle drie de categorieën apart worden behandeld:

-          Marktleiders: ING Group is in de Benelux-landen op zowel de particuliere als de zakelijke markt een markleider. ING Group wil in de Benelux-landen groeien in geselecteerde onderdelen van de bedrijfsvoering. Verder wil ING Group zich ontwikkelen naar ‘digitaal eerst’-model, digitaal marktleider worden en verdere invulling geven aan uitstekende operationele prestaties. 

-          Uitdagers: Hier wil ING Group haar marktpositie verbeteren. ING Group wil dat haar bedrijfsonderdelen zowel particuliere als zakelijke diensten aan gaat bieden. ING Group wil investeren in de markten waar zij momenteel een uitdager is en uiteindelijk wil ING Group de belangrijkste bank worden in die desbetreffende landen. Ook willen ING Group het aantal zakelijke klanten verder uitbreiden.

-          Groeimarkten: Hier wil ING Group een volledig assortiment aanbieden aan particulieren. Ook wil ING Group haar zakelijke producten en diensten uitbreiden aan in sterk ontwikkelende economieën die goede groeimogelijkheden bieden voor ING Group. ING Group streeft naar een duurzaam marktaandeel en richt zich op digitaal marktleiderschap door te switchen naar een ‘digitaal eerst’-model en prioriteit te geven aan innovatie.

 

 

Hieronder zullen de belangrijkste bedreigingen voor ING Group beschreven worden:

1.       Imagoschade: ING Group is op dit moment grote reorganisaties aan het uitvoeren en dat leidt tot grote ontslagrondes binnen het bedrijf. ING Group komt regelmatig negatief in het nieuws vanwege deze reorganisaties. Ook kunnen andere negatieve berichten over ING Group leiden tot imagoschade. ING Group heeft imagoschade redelijk in eigen hand en zal moeten proberen negatieve publiciteit te vermijden of zoveel mogelijk in te perken.

2.       Startups: Over de hele wereld worden startups opgericht die (nieuwe) diensten en producten aanbieden en taken van bedrijven en instellingen overnemen. Ook in de bankensector zijn er startups opgericht die een bedreiging vormen voor de traditionele banken. Deze bedreiging zal niet zo snel weg gaan, maar hoeft niet zo zeer schadelijk te zijn voor ING Group. Het is wel belangrijk dat ING Group de startups in de gaten houdt en waar nodig haar diensten en producten aanpast.  

3.       Concurrentie: ING Group is operationeel in een redelijk geconcentreerde markt. Er zijn in ieder land een aantal grote spelers in de bankensector van dat land en het is ingewikkeld om alle landen marktleider te worden. In de categorie Marktleider heeft ING Group een aanzienlijk marktaandeel. In Nederland heb je een aantal grote banken (zoals Rabobank en ABN AMRO) en die zullen ook proberen om klanten te klanten. Het is dus belangrijk dat ING Group goed zorgt voor haar klanten, aangezien klanten anders overstappen naar een andere bank. Concurrentie zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan voor ING Group. Het is belangrijk dat ING Group inspeelt op de behoefte van de markt en mee blijft concurreren, zodat het niet failliet zal gaan.

4.       Wetgeving: Banken moeten zich houden aan strenge wetgeving, aangezien zij het geld beheersen van de samenleving. De regelgeving voor de bankensector wordt regelmatig veranderd, aangezien overheden de risico’s voor een economische recessie willen inperken. De veranderende wetgeving kan een bedreiging zijn voor banken. Over het algemeen hebben de banken weinig invloed op deze bedreiging, aangezien de bankensector geen wetten schrijft.

5.       Economische recessies: Economische recessies zijn erg risicovol voor banken. De laatste economische recessie heeft ervoor gezorgd dat de economie wereldwijd instortte, paniek heerste in de samenleving en een aantal grote banken failliet ging. De bankensector, waaronder ING Group valt, moet economische risico’s zoveel mogelijk inperken om zo economische recessies te voorkomen.

6.       Beleggingen: Banken beleggen met het geld van hun klanten. Op het moment dat het slechter gaat met de economie, dan zal dat duidelijk terug te zien zijn in het bedrijfsresultaat van de banken. De samenleving durft minder snel te investeren of stelt aankopen uit, dat zorgt ervoor dat banken waarschijnlijk minder rendement halen uit hun investeringen. Als de beleggingen minder geld opleveren, dan zal het bedrijfsresultaat naar beneden gaan en dat kan leiden tot faillissement en (grote) economische recessies.

7.       Digitalisering: Digitalisering is zowel een kans als een bedreiging. Als veel mensen worden ontslagen door opkomende digitalisering, stijgen de kosten van de overheid en daalt het belastbaar inkomen van de burgers. De mensen die wel een baan hebben en bedrijven zullen de hogere kosten van de overheid moeten bekostigen. Ook zal de toenemende werkeloosheid ervoor zorgen dat een gedeelte van de bevolking minder kan besteden en dat is slecht voor de economie. Als het slecht gaat met de economie, dan kan dat van grote invloed zijn op het resultaat van de bedrijven (en banken zoals ING Group). Slechte resultaten kunnen leiden tot faillissementen en reorganisaties en zo kom je als samenleving in een neerwaarts spiraal.  

​

Forecast

Stap 1 omzet prognose: In bovenstaande tabel is te zien dat de omzet flink in hoeveelheid is gedaald. Van 2011 tot 2014 is het elk jaar gedaald. Pas weer in het jaar 2015 is de omzet weer gestegen. Verwacht wordt dus dat de omzet weer gaat groeien de komende jaren omdat er flink bezuinigd wordt op onder andere personeelskosten door grote ontslagrondes. De verwachte omzet zal €18243 miljoen euro bedragen.

Stap 2 externe kosten: Verwacht wordt dat de externe kosten in 2017 €5000 miljoen zullen bedragen.

Stap 3 personeelskosten: Het is te concluderen dat er elk jaar weer minder mensen werken bij de ING en er zit nog een grote reorganisatie aan te komen, dus het aantal medewerkers zal nog flink gaan afnemen. Er was in het jaar 2015 een groei in de omzet er wordt ook nu een groei verwacht, dat in combinatie met het afnemende aantal medewerkers betekend een stijging van de omzet per werknemer.

Stap 4 balanstotaal: De omloopsnelheid van het totale vermogen is voor een bank vrij normaal. Dat komt omdat een bank een erg groot geïnvesteerd vermogen heeft en daar niet zo snel op terug verdiend. De rente is namelijk waar de bank op verdient en dat zijn kleine percentages van het gehele bedrag. Daarom wordt er ook geen grote stijging of daling verwacht. Dan delen we de verwachte omzet door de omloopsnelheid en dan komen we uit op €36486 miljoen euro als balanstotaal.

Stap 5 vaste en vlottende activa: De activa is in de afgelopen 5 jaar flink afgenomen. Dat kan mogelijk de oorzaak zijn van de ontwikkeling in de technologie. Meer zaken gaan online en kleine kantoortjes gaan dicht. Dit is ook terug te zien in de grote daling van de vaste activa. Een andere reden waarom de vaste activa zo sterk afgenomen is hoogstwaarschijnlijk omdat ING de aandelen van Nationale Nederlanden op de beurs heeft gezet en niet behouden heeft als deelnemingen. Dit hebben ze gedaan omdat Nationale Nederlanden zelfstandig moest worden. Verwacht wordt dat de ING doorgaat met het reorganiseren en afstoten van vaste activa zoals gebouwen. Dus volgens de verwachting zal de activa nog verder dalen komende jaren.

Stap 6 afschrijvingen: We hebben de afschrijvingen bekeken in de periode 2011 tot 2015. In het jaar 2011 en 2012 heeft de ING besloten te desinvesteren vandaar ook het grote verschil in afschrijvingen tussen 2011 en 2012. Verder dalen de afschrijvingen elk jaar een beetje. Dit komt omdat de ING bezig is met reorganiseren en hierbij afstand doet van meerdere kantoren. De verwachting is dat de ING hier nog wel mee door zullen gaan om zo de totale kosten te blijven reduceren. Als we dan uitgaan van een daling van 9% op de afschrijvingen komen we uit op €583.28 miljoen euro aan afschrijvingen in komende jaar.

Stap 7 solvabiliteit: De solvabiliteit is de afgelopen jaren toegenomen. Dat betekent dat het eigen vermogen ten opzichte van het totaal vermogen is toegenomen. De verwachting voor komend jaar is dat de solvabiliteit rond de 6% komt te liggen. Dat betekent een eigen vermogen van €51200 miljoen euro en €790775 miljoen euro.

Stap 8 overige posten balans: De baten ligt rond de 1.5% van de omzet, dit wordt dus ook weer verwacht voor het komende jaar. 1.5% van 18243 is 273.64 miljoen euro. Van de omzet van de ING gaat er gemiddeld rond de 6.2% naar belastingen. Dit is de afgelopen 3 jaar constant geweest dus er wordt verwacht dat dit in de komende jaren ook zo is. Het percentage van de omzet wat uitgaat naar belasting zal liggen rond de 6.2% .  

Stap 9 debetzijde: Om een prognose te kunnen maken van de debetzijde van de balans moet er ten eerste worden gekeken naar indeling van de immateriële, materiële, financiële en overige vaste activa. Omdat de bank geen voorraden heeft is vlottende activa beperkt. Verder heeft de ING ook geen handelsdebiteuren. De vlottende activa bij ING Group bestaat uit overige vorderingen, liquide middelen en effecten. De verhoudingen van de vlottende activa zijn niet enorm veranderd. Wat je kan verwachten is dat de overige vorderingen in percentage van de vlottende activa in 2016 weer een beetje zullen afnemen. Ook kan je een toename in liquide middelen verwachten in 2016. Verder zit in de verhouding van effecten ten opzichten van het totale vermogen niet zoveel verandering. Je zou misschien kunnen verwachten dat het net een kleiner aandeel van het totaal heeft in 2016.

Stap 10 creditzijde: Om een voorspelling te kunnen maken van de creditzijde van de balans, wordt er gekeken naar de verdeling tussen het eigen en vreemd vermogen. In stap zeven (solvabiliteit) is voorspeld dat het eigen vermogen €51200 miljoen en het vreemd vermogen €790775 miljoen zal bedragen. Het eigen vermogen is onderverdeeld in het aandelenkapitaal, de agioreserve en de overige reserves. Het aandelenkapitaal en de agioreserve hangen samen met het aantal aandelen en de nominale waarde per aandeel. Aangezien deze nagenoeg hetzelfde blijven, zullen deze posten ook in 2016 hetzelfde zijn. Dit betekent dat de overige reserves zullen stijgen, bijvoorbeeld door ingehouden winsten die in 2016 zullen worden gemaakt in de vorm van een reserve. De reserves zullen in 2016 28207 miljoen bedragen.

Stap 11 overige voorspellingen: Stap elf bestaat uit de resterende voorspellingen. Hierbij wordt gekeken naar de winst per aandeel en de koers/winst verhouding. Er wordt gemeld hoeveel aandelen er worden verwacht. Dit blijkt rond de 3870 miljoen te liggen. Dit wordt ook verwacht in 2017. De winst per aandeel kan dan berekend worden door de verwachte nettowinst van €7177 miljoen te delen door het aantal verwachte aandelen in 2017. De winst per aandeel wordt dan €1.85. Vervolgens wordt de koers/winst verhouding voorspeld. Deze wordt geschat op basis van de laatste twee jaar. De koers/winst verhouding wordt dan 11. Deze 11 wordt vermenigvuldigd met de winst per aandeel van €1.85 De koers aan het einde van het boekjaar wordt dan €20,39.

Stap 12 vergelijken: Er zijn verschillen tussen onze forecast en die van 4-traders. Qua omzet zitten wij hoger maar qua nettowinst zitten wij weer lager dan dat van 4-traders. Ook qua winst per aandeel zitten wij iets hoger dan dat er door 4-traders wordt voorspeld.

Stap 13 vergelijken met kerngetallen:

Rentabiliteit eigen vermogen (REV)
Door de nettowinst te delen door het eigen vermogen wordt de REV berekend. De REV van 2017 ligt in de lijn der verwachtingen.

Intrinsieke waarde per aandeel
De intrinsieke waarde ontstaat door het eigen vermogen te delen door het aantal aandelen. Nu hebben we in de vorige stappen het eigen vermogen en het aantal verwachte aandelen al berekend. Wij hebben de waarde in een tabel gezet samen met de verwachte waarde van 2017. Je ziet dat deze redelijk gelijk blijft. Wordt verwacht dat hij iets zal stijgen in 2017.

Koers/winstverhouding
De koerst/winst verhouding is uit te rekenen door de huidige koers te delen door de winst per aandeel. Er is te concluderen dat de koers/winst verhouding weer aan het stijgen is nadat het een jaar flink gedaald is. De verwachting past dus bij de koers.

Omdat er een gebrek aan gegevens van de ABN Amro is, heb ik een schatting gemaakt van het dividendrendement. Dit heb ik gedaan op basis van het slotdividend van 2015 en het interim-dividend van 2016 bij elkaar op te tellen wel hebben beide dividend betalingen in 2016 plaats gevonden. Hierdoor krijg je een beeld wat het uitgekeerde dividend van ABN mogelijk in 1 jaar kan zijn. Er is namelijk in 2015 geen interim-dividend uitgekeerd want toen waren de aandelen nog niet op de beurs verkrijgbaar en van 2016 is het slotdividend nog niet bekend.

Om de gegevens van ABN Amro met die van de ING te kunnen vergelijken heb ik voor 2016 het dividendrendement op dezelfde manier berekend voor ING. Wat er uit deze vergelijking op valt te maken is dat zowel het dividendrendement als het koersrendement bij de ING hoger zijn. Op basis van deze vergelijking gaat de voorkeur uit naar de aandelen van ING Group.

 

Het korte termijn advies voor de beleggers is gebaseerd op de gegevens van het verleden en het heden. Deze geven een beeld met wat er op korte termijn is te verwachten. Op de korte termijn is het advies aan de beleggers Buy. Als er naar de strategie wordt gekeken gaat ING met de tijd mee gaat en bezig is zijn doelstellingen te bereiken. Ook heeft ING financieel gezien vooruit gegaan de laatste jaren. Verder zijn de risico’s van het bedrijf afgenomen en is het rendement gestegen in de laatste 5 jaar ten opzichte van de laatste 10 jaar. Uit de vergelijking met de concurrent ABN Amro blijkt dat een aandeel van ING meer rendabel is, omdat het een beter koersrendement en een beter dividendrendement heeft. Over het algemeen ging het de afgelopen jaren goed met de ING en is het een geschikte tijd om aandelen van ING Group te kopen.

 

Het lange termijn advies voor de beleggers wordt vooral gebaseerd op voorspellingen van de toekomst. Daarvoor is vooral gebruik gemaakt van de forecast en mogelijke groei van ING. Uit de voorspellingen komt dat het in 2017 nog beter zal gaan dan in 2015. Er wordt verwacht dat de winst ten opzichte van 2015 met 58% zal toenemen. Dat is een enorme stijging, die zeer interessant is voor de aandeelhouders. Daardoor neemt de winst per aandeel toe. Verder wordt er verwacht dat in 2017 de koers einde boekjaar enorm zal oplopen. De schatting is dat de koers zal oplopen tot €20,39. Het koersrendement is naar verwachting erg hoog. Dit is zeer interessant voor de beleggers op lange termijn. Verder is de ING momenteel erg bezig om in iedere categorie (marktleiders, uitdagers en groeimarkten) op dezelfde manier te groeien. Daarvoor hebben ze per categorie een andere aanpak om dat te kunnen realiseren. Wanneer dit succesvol is zal de ING enorm uitbreiden. Er zijn dus zeker nog groeimogelijkheden voor de ING. De verwachtingen voor 2017 zijn dus erg interessant voor de aandeelhouders. Door de verwachting van een sterke stijging van de koers die lijdt tot een hoog koersrendement is interessant op lange termijn. Daarom is het advies voor de beleggers voor de lange termijn, nu aandelen te kopen. Het advies is dus Buy.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page