
ING Group

Atletiekunie
De Atletiekunie
De Atletiekunie is de overkoepelende organisatie van een groot aantal atletiek- en loopverenigingen in Nederland. Onze sportbond is aangesloten bij verschillende nationale en internationale organisaties, zoals NOC*NSF, de International Association of Athletics Federations (IAAF) en European Athletics (EA).
​
De Atletiekunie wordt gevormd door alle verenigingen, een aantal commissies, het bestuur, de unieraad en zo'n veertig medewerkers op het bondsbureau dat gevestigd is op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem.
​
Het beleidsplan van de atletiekunie loopt af. De atletiekunie is momenteel bezig om een nieuw plan te maken. Dat willen ze niet voor de komende 4 jaar maken maar dat willen ze doortrekken tot 2024. Hoe ziet de atletiekwereld er in 2024 uit is de grote vraag.
​
Ik ga onderzoeken wat voor invloed de andere aanpak van het bestuur heeft op de atletiek.


Hoe ziet jouw wereld er in 2024 uit?
November 24, 2016
Het huidige meerjarenbeleid van 2013 tot en met 2016 loopt binnenkort af. Voor het ontwikkelen van een nieuw plan, dat door zal lopen naar 2024, wil de atletiekunie uw mening hebben over verschillende onderwerpen. Hoe ziet de atletiek er in uw toekomst uit?

De kracht van atletiek ook over 8 jaar
January 03, 2023
Hoe ziet de atletiek in Nederland er over acht jaar uit? Dat kunnen de atletiekverenigingen het beste zelf bepalen, op basis van hun eigen kracht. Initiatieven die van boven af worden geïnitieerd of opgelegd, leiden zelden tot succesvolle formules. En het marktdenken kan de sport beter overlaten aan commerciële partijen die dáár nu juist sterk in zijn.
Bevindingen
Het acht jaren plan richt zich op acht thema's de komende jaren. De acht thema's zijn:
1. Wij zijn atletiek
2. Talent als kapitaal
3. Financieringsmodellen
4. Open club
5. Jeugd als fundament
6. Optimaal wedstrijdaanbod
7. Lopers binden
8. Mondiaal succes
​
Wij zijn atletiek:

gevolgen voor de atletiek; de altiekunie wil zich meer gaan richten op de kernwaarden en dat kan lijden tot een duidelijker beeld van waar de organisatie voor staat.
​
Talent als kapitaal:

Gevolgen voor de atletiek; talent komt centraal te staan. De atletiekunie zal zich meer met het talent bezig houden. Mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat de recreanten links komen te liggen en op dit punt niet worden meegerekend.
​
Financieringsmodellen:

Gevolgen voor de atletiek; willen deze ambities bereikt worden moet het leden aantal blijven groeien. De clubs moeten deze groei ook aankunnen. Verder zullen er ook passende partnerships gevonden moeten worden.
​
De open club:

Gevolgen voor de atletiek; dit thema heeft misschien nog wel de meeste invloed op de clubs. Die zullen namelijk aanbod moeten creëren voor alle doelgroepen. Dat kan tot gevolgen hebben dat ze nieuwe trainingsgroepen op moeten stellen wat weer extra kosten met zich mee kan brengen.
​
Jeugd als fundament:

Gevolgen voor de atletiek; om deze ambities te behalen zullen de individuele clubs zich ook op de jeugd moeten richten. Ook zullen de clubs hun trainers scholing aan moeten bieden hoe ze per niveau training aan de jeugd moeten geven. Deze scholing zal eventueel door de atletiekunie aangeboden kunnen worden. Er zal ook enige vorm van binding voor de jeugdleden moeten worden gecreëerd
Optimaal wedstrijdaanbod:

Gevolgen voor de atletiek; er moeten wedstrijden aangeboden worden op verschillende niveaus, momenteel worden er vooral wedstrijden voor bepaalde niveaus aangeboden. Het aanbod van wedstrijden voor lage niveaus is nog vrij beperkt. Ook zal nagegaan moeten worden of elke wedstrijd wel aansluit op de doelstellingen.
​
Lopers binden:

Gevolgen voor de atletiek; de lopers zijn niet specifiek gebonden aan atletiek er zijn ook loop groepjes die niet aangesloten zijn bij de atletiekunie of ooit in de buurt komen van een atletiekbaan. Het is daarom belangrijk dat de lopers te binden zodat ze niet weggaan naar afzonderlijke loopgroepjes. De atliekunie en de clubs moeten een manier vinden om de lopers te binden. Dat zal moeite en tijd kosten, maar kan het gevolg hebben dat er meer lopers bij de atletiekclubs komen.
​
Mondiaal succes:

Gevolgen voor de atletiek; wanneer de presentaties meer gevierd worden zal atletiek meer een naam krijgen. Dit zal hoogst waarschijnlijk lijden tot meer fans van atletiek. Dit is ook wat gebeurde met Dafne Schippers, toen haar successen bekend gemaakt werden zorgde dit voor een enorme toename in interesse in atletiek.
Conclusie
Dit acht jaren plan zal niet enorm ingrijpende gevolgen hebben voor de atletiek en de atletiekclubs. Aan de sport zelf gaat er niet zoveel veranderen, die zal er hetzelfde uit blijven zien. Wel zullen er bepaalde dingen toegevoegd zoals wedstrijden op verschillende niveaus en manieren om lopers te binden. Wat over het algemeen opvalt aan dit plan is dat de recreanten die geen wedstrijden doen buiten beschouwing blijven. Het plan is erg gericht op talent en het ontwikkelingen van talent. Alleen bij het punt open clubs geeft de atletiekunie aan een aanbod willen hebben voor iedereen, maar op welke manier ze dat willen doen wordt niet duidelijk aan gegeven.