
ING Group

Groei online aankopen
Online aankopen, waarom zo populair?
​
Algemene informatie
Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder hebben in het eerste kwartaal van 2016 voor 4,89 miljard euro gewinkeld via websites. De online bestedingen laten hiermee een groei zien van 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De Nederlandse consument is vooral meer online gaan spenderen aan producten, zoals schoenen, speelgoed en elektronica. Vooral de bestedingen aan Food/nearfood zijn toegenomen met 57%. Enerzijds is er steeds meer online aanbod vanuit de foodretailers. Anderzijds groeit de groep consumenten die zowel in de fysieke winkels als in de online shop van de supermarktformule kopen. Hoe komt het nou dat de online aankopen zo zijn toegenomen? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelen die online worden aangeboden?
​
Food/nearfood artikelen
Van de online aankopen is de categorie levensmiddelen het snelst gegroeid. Vergeleken met 2012 zijn deze aankopen meer dan verdubbeld. De opkomst van online supermarkten en maaltijddiensten heeft geleid tot een internet offensief van de grote supermarktketens. In 2017 zetten zowel supermarkten als food speciaalzaken hun groei door.
Gezinnen met jonge kinderen maken het meeste gebruik van online boodschappen doen. Zeker in een maatschappij waarin iedereen het steeds drukker krijgt, maar steeds minder tijd heeft. Werk en kinderen staan voorop, boodschappen thuis laten bezorgen is dan de ideale oplossing. Voornamelijk het gegeven dat we minder hoeven te sjouwen is volgens twee derde het grootste voordeel van online boodschappen doen. Op de voet gevolgd door tijdsbesparing (63 procent) en het gemak ervan (62 procent).
De grootste groei zit hem echter in de doelgroep ouderen. Waar in het tweede kwartaal van 2015 58% van de 65-plussers online producten of diensten heeft gekocht, is dit percentage in Q2 2016 gestegen naar 64% van de 65-plussers. Hieruit blijkt duidelijk het stijgende vertrouwen van deze doelgroep in de online markt. Het grootste voordeel van online winkelen vinden ouderen het gemak van thuis bestellen. Ook oudere maken dus graag gebruik van dit concept. Dit is ook door gebrek aan mobiliteit. Door de boodschappen online te bestellen, worden ze tot aan de deur afgeleverd. Ouderen kunnen de boodschappen vaak niet zelf meer dragen of kunnen lastig de winkel bereiken.
​
Dit laat ook zien dat thuisbezorgen de meest populaire methode is. Thuisbezorgen blijft veruit de populairste bezorgmethode met 92%. Daarnaast wordt ophalen in een winkel met 28% gekozen en een ophaalpunt met 32% gekozen. Het ophalen in een winkel heeft als voordeel dat het artikel gepast kan worden en eventueel direct teruggebracht kan worden. Een ophaalpunt is handig, omdat dan zelf gekozen kan worden wanneer het pakket opgehaald wordt.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De helft van de mensen die voorlopig hun boodschappen in de supermarkt blijven doen, doet dit omdat ze dan zelf hun producten kunnen uitzoeken op bijvoorbeeld houdbaarheidsdatum of het meest verse product. Ook vindt 38 procent naar de winkel gaan gewoon een stuk leuker en socialer. Daarnaast bedenkt 29 procent pas kort van te voren wat ze willen eten en dus aan producten die ze nodig hebben.
​
Conclusie
We hebben nu een aantal dingen in kaart gebracht. Hieruit kunnen we een aantal dingen concluderen en ook redenen geven waarom er meer levensmiddelen online worden gekocht. Deze redenen zijn op een rijtje gezet:
· Tijdsgebrek: We bevinden ons in een samenleving waarin we het steeds drukker krijgen, maar steeds minder tijd hebben. Werk en kinderen staan voorop. Je boodschappen online bestellen is dus de ideale oplossing. Het wordt aan huis bezorgd. Je bespaard zo reistijd en tijd tijdens het doen van de boodschappen.
· Gemak: Alles moet tegenwoordig steeds makkelijker en efficiënter. Waarom nog moeite doen en naar de winkel gaan, als iemand anders deze lasten van je kan afnemen? We plannen onze tijd zo efficiënt mogelijk in en willen daarnaast tijd voor onszelf overhouden.
· Mobiliteit: Dit geldt vooral voor de ouderen. Die zijn vaak slecht te been en kunnen de winkel lastig bereiken. Daarnaast hebben ze moeite met het sjouwen van de zware boodschappen. Dit biedt voor hun dus de ideale uitweg. Ook voor mensen zonder auto is dit veel handiger.
· Gangbaarheid: Tegenwoordig is 90% van de mensen online vindbaar. Internet heb je tegenwoordig altijd en overal. Dit maakt het voor de consument makkelijker om aankopen te doen. Je hebt namelijk niet altijd en overal een supermarkt zitten. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd online aankopen te doen.
· Crisis: Winkelstraten raken leger en faillissementen zijn het hoofdonderwerp van de dag. Als er winkels failliet gaan en/of verdwijnen, zijn mensen wel gedwongen online aankopen te doen. Er zijn niet meer zoveel tastbare winkels als vroeger. Waardoor de reactie wordt dat er nog meer aankopen online worden gedaan.
​
Wat vindt de Nederlandse consument belangrijk wanneer hij een online aankoop doet?
Het is belangrijk om te weten wat de consument nou eigenlijk belangrijk vind tijdens het doen van een online aankoop. Zo kan je op de klant inspelen.
-
Ten eerste vindt de Nederlandse consument gratis bezorgkosten erg belangrijk. Ook meteen te denken aan gratis retourkosten.
-
Ten tweede is een veilige en gemakkelijke betaalmethode vereist. Als een consument alleen met creditcard kan betalen is dat vaak een afknapper en soms ook niet eens mogelijk als de gebruiker geen creditcard bezit. De meest populaire betaalmethode is iDeal.
-
Ten derde vindt de consument het van belang dat het winkelmandje en de betaalgegevens herinnerd worden bij een volgend bezoek.
Als worden reviews belangrijk gevonden. Een nadeel van online webshops is dat het niet tastbaar is. Op deze manier krijgen consumenten toch meer inzicht in het product en dit helpt ze om sneller een beslissing te kunnen nemen.
​
We hebben dus kunnen zien dat online aankopen enorm zijn toegenomen, onder andere onder de levensmiddelen. Hiervoor heb ik redenen gegeven. Nu ga ik het omdraaien. Wat is er in het aanbod veranderd? Hierbij ga ik kijken naar Albert Heijn.
· Online aanbod: het online aanbod is enorm gegroeid. Het hele assortiment van Albert Heijn is nu online te verkrijgen. Dit laat het gemak enorm stijgen.
· Bezorging: Albert Heijn is begonnen met de bezorging aan huis. Hierdoor is het voor de consument nog aantrekkelijker online te bestellen.
· Snelheid: Een nadeel van online bestellen is, is dat je erop moet wachten. Hier heeft Albert Heijn op ingespeeld. Wat je vandaag besteld, is morgen in huis.
· Tijd: Boodschappen kun je doen wanneer het jou uitkomt, bestellen ook, bezorgen niet. Echter is hier ook een oplossing voor. Je kunt zelf aangeven wanneer je wilt dat het bezorgt wordt.
​
Conclusie
Albert Heijn heeft op alle nadelen ingespeeld, waardoor het voor de consument zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt online aankopen te doen. Dit laat dus ook zien waarom de online aankopen op levensmiddelen zo enorm zijn gestegen. Er zijn voor de klant bijna geen obstakels.



Online bestedingen aan producten groeien met 22 procent
November 20, 2016
Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder hebben in het eerste kwartaal van 2016 voor 4,89 miljard euro gewinkeld via websites, verdeeld over 40,82 miljoen online shopping trips. De online bestedingen laten hiermee een groei zien van 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen* in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org, en mogelijk gemaakt door PostNL.