top of page

Winst - en omzetanalyse

3.10 Waar komen de inkomsten vandaan?

Bancaire activiteiten

​

In bovenstaand overzicht is te zien dat de ING uit veel verschillende ondernemingen inkomsten genereerd. Een grote inkomstenpost is bancaire activiteiten. Personen en bedrijven kunnen tegen rente geld bij een bang inleggen. Met het ingelegde geld kan de bank leningen tegen een hogere rente verstrekken. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente is een belangrijke inkomstenbron voor de bank en wordt gerekend tot bancaire activiteiten.

 

Provisie

​

Een tweede inkomsten bron zijn provisies. Een provisie is een soort beloning in ruil voor verleende diensten. Het gaat hierbij vaak om financiële diensten zoals advies over bankzaken, bankproducten en verzekeringen. De provisie die de adviseur ontvangt is een percentage van de omzet die de producten opleveren. Sinds 1 januari 2013 is het wettelijk verboden voor adviseurs om provisie te vragen voor advies over hypotheken, complexe financiële producten of uitvaartverzekeringen. De provisie wordt sinds 2013 uitgekeerd door de instellingen waarvoor de adviseurs advies geven. De ene instelling bied een hogere Beloning als de andere. De provisielasten van de ING zijn een voorbeeld van uitbetaalde provisies aan adviseurs.

 

Beleggen

​

Zoals eerder benoemd leggen mensen tegen een rente geld in bij de bank. De bank kan er voor kiezen om dit geld uit te lenen tegen een hogere rente maar heeft ook een tweede optie om geld te verdienen. De tweede optie is om het geld te gaan beleggen. Beleggen houd in dat er aandelen worden gekocht bij een ander bedrijf. Omdat beleggen riskant kan zijn wordt niet al het geld belegd. De ING heeft in 2015 een positief saldo behaald met beleggingen.

​

Groepsmaatschappijen

​

ING heeft 2 miljoen euro verdiend door de verkoop van groepsmaatschappijen. Groepsmaatschappijen zijn rechtspersonen en vennootschappen die met elkaar in een groep verboden zijn. De ING heeft er voor gekozen om sommige groepsmaatschappijen te verkopen.

 

Herwaardering

​

Eens in een bepaalde tijd worden er herwaarderingen uitgevoerd. Op de balans staan bezittingen voor een bepaald bedrag weergegeven. Na een periode kan de waarde van een product hebben toe of afgenomen, om deze rede is het belangrijk om een herwaardering uit te voeren. De ING heeft een positieve herwaardering van 85 miljoen.

 

Handelsresultaat

​

Handelsresultaten komen voor uit vier vermogenscategorieën: aandelen, ontroerend goed, obligaties en liquiditeiten. De ING heeft een positieve opbrengst van 1,198 miljard euro.

 

Aandelen

​

De ING heeft aandelen bij andere bedrijven. De aandelen die op de winst - en verliesrekening worden benoemt komen voort uit een deelneming en joint venture.

​

Als alle inkomsten bij elkaar worden opgeteld komt het totaal bedrag uit op 16,845 miljard euro. De totale uitgaves zijn 10,673 miljard euro. Door deze twee bedragen van elkaar af te trekken komt de totale omzet neer op 6,172.

Om het netto resultaat te kunnen berekenen moet de belasting van de omzet worden afgehaald. In 2015 heeft de ING 1,637 miljard euro aan belasting betaald, hierdoor komt het netto resultaat neer op 4,535 miljard euro. Omdat de ING nog kosten heeft van opgeschorte activiteiten moet er een bedrag van 525 miljoen van het netto resultaat afgehaald worden. De uiteindelijke winst komt neer op een bedrag van 4,010 miljard euro. 

3.9 Waar komen de inkomsten vandaan (geografisch)?

Algemene informatie

 

ING Group is werkzaam in ongeveer 40 landen, verspreid over de hele

wereld. In die 40 landen is ING Group werkzaam in de Wholesale Banking, maar niet in de Retail Banking. ING Group verstrekt alleen maar financiële informatie per land bij de Retail Banking. Bij de Wholesale Banking verstrekt ING alleen maar cijfers per sector. In de verklaring worden dus alleen de cijfers van de Retail Banking meegenomen. Verder is in het eerste plaatje te zien waar ING Group werkzaam is de Retail Banking en het tweede plaatje betreft de inkomsten voor belasting per land of type markt.

​

Verklaring

 

De Retail Banking van ING Group noteerde over 2015 goede resultaten. Het onderliggende resultaat voor belastingen steeg met 17,3% tot 3.928 miljoen euro dankzij hogere baten en lagere risicokosten.

De onderliggende baten stegen in 2015 met 3,0% tot 11.228 miljoen euro. De hogere baten zijn vooral afkomstig van de groeimarkten van ING Group en de markten waar ING Group in opkomst is. In de Benelux bleven de baten stabiel. Het renteresultaat van ING Group nam toe, doordat het  volume groeide en een de marges op de spaargelden beter waren. De marge op de betaalrekeningen nam af en de marge op kredietverlening stabiel bleef. In 2015 werden de baten negatief beïnvloed door 127 miljoen euro aan eenmalige lasten op de hypotheekportefeuilles in Italië en België. In deze landen was sprake van hogere aflossingen en meer oversluitingen dan verwacht.

De nettoproductie aan kredietverlening (exclusief Bank Treasury, valuta-invloeden, de overheveling van hypotheken van WestlandUtrechtBank (WUB) naar Nationale-Nederlanden Bank en de verkoop van hypotheekportefeuilles in Australië) bedroeg in 2015 6,8 miljard euro. Eveneens (exclusief de afbouw van de WUB-portefeuille) steeg de nettokernkredietverlening met 9,0 miljard euro. Deze groei vond volledig plaats buiten Nederland. Het nettosaldo aan toevertrouwde middelen (exclusief Bank Treasury en valuta-invloeden) steeg in 2015 met 20,9 miljard euro. 

De bedrijfslasten daalden in 2015 licht van 6.456 miljoen euro in 2014 naar 6.430 miljoen euro. In 2014 was nog sprake van 349 miljoen euro aan voorzieningen voor het afvloeien van personeel, met name vanwege de verdere digitalisering van onze bancaire dienstverlening in Nederland. Naast de voorzieningen, stegen de lasten met 323 miljoen euro (5,3%). Ongeveer de helft daarvan werd veroorzaakt door hogere kosten vanwege regelgeving. Verder was de stijging vooral toe te schrijven aan de groei van het bedrijf in markten waar ING uitdager is en in groeimarkten, aan IT-investeringen in Nederland, een aantal kleinere reorganisatievoorzieningen in de Benelux en een voorziening voor een mogelijke compensatie van bepaalde leningen met variable rentevoet en rentederivaten die in Nederland zijn verkocht. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de kosten­besparingen als gevolg van de herstructureringsprogramma's.

3.12 Portofolio analyse

De producten die bij ING worden aangeboden zijn:

Betalen & Creditcards

Sparen

Beleggen

Leningen en hypotheken

Pensioenen

Mobiel & Internet

De bank kan de activiteiten niet goed separaat aanbieden, behalve pensioenen en beleggen. Voor pensioenen en beleggen zijn zelfstandige gespecialiseerde aanbieders voor, dat kun je dus wel als een aparte business beschouwen. Ook in de omzet verschaft de bank geen separate cijfers. Wat je wel ziet is dat de 2 activiteiten die ergens anders te verkrijgen zijn, het ook het minst goede positie in de matrix hebben. Beleggen en pensioenen zorgen voor het kleinste omzet aandeel.

Verder kun je opmaken dat banken sector een volgroeide markt is. Het ontwikkeld niet in nieuwe diensten, maar in nieuwe manieren om de diensten aan te bieden doormiddel van online aanbod. Daarom vallen bijna alle activiteiten onder een lage marktgroei. Ook zitten veel van de activiteiten aan de dog kant omdat op veel gebieden ING niet op nummer 1 stond.

Omdat de activiteiten te afhankelijk van elkaar zijn heb je niet zoveel aan deze matrix. Een bank kan deze activiteiten namelijk niet los van elkaar leveren.

 

 

Naast deze producten bied ING ook nog speciale producten aan op zakelijk niveau. Hieronder informatie over de producten en de groei van de producten.

De producten en diensten van ING  Commercial Banking: bestaat uit vier bedrijfsonderdelen: Industry Lending, General Lending & Transaction Services, Financial Markets en Real Estate & Other.

 

Industry Lending

Industry Lending bestaat uit twee onderdelen: structured finance en real estate finance.

Industry Lending bedient klanten in specifieke sectoren met daarop toegesneden, gespecialiseerde kredietverlening. Hier ontstaan relaties van waaruit we de klant op onze verdere diensten kunnen wijzen. Industry Lending zorgt er tevens voor dat we spaargeld van klanten weer kunnen uitzetten in kwalitatief hoogwaardige kredieten.

 

Onder Structured Finance vallen de traditionele kredietverleningsactiviteiten met gespecialiseerde sectorkennis. Deze activiteiten zijn in ruim 20 jaar opgebouwd. Hiermee staan we wereldwijd in de top 10. De kredietportefeuille is goed gespreid over sectoren en regio’s.

 

Real Estate Finance (REF) verstrekt vooral krediet aan investeerders in vastgoed met een eerste hypotheek als onderpand. De winstgevendheid van REF is in 2014 verder verbeterd. Dat was voornamelijk te danken aan een sterke daling van de risicokosten als gevolg van de verbeterde kwaliteit van de portefeuille. Sinds het laatste kwartaal van 2013 is er sprake van verhoogde activiteit in de markten, al blijft de groei op de Nederlandse markt nog bescheiden.

 

General Lending & Transaction Services

General Lending vormt de basis voor de meeste relaties met zakelijke klanten. De marges stonden in 2014 onder druk. De reden hiervan is de overmatige liquiditeit op de kredietmarkten, vooral voor zeer gewilde zakelijke klanten met een 'investment'-grade risicoprofiel. Toch heeft ING haar positie als marktleider in de Benelux en als belangrijkste 'bookrunner' in Centraal- en Oost-Europa gehandhaafd.

 

Transaction Services heeft in 2014 goed gepresteerd. ING realiseerden groei bij Working Capital Solutions en een toename van het volume handelsfinancieringen bij Financial Institutions.

 

Financial Markets

Financial Markets is een breed gediversifieerde organisatie die wereldwijd passende financiële producten aanbiedt aan de institutionele, zakelijke en particuliere klanten van ING.

 

Real Estate & Other

Real Estate & Other (RE&O) houdt zich bezig met het afbouwen en beëindigen van activiteiten die niet tot het kernbedrijf behoren. RE&O omvat de resterende activa van de verkochte of beëindigde onderdelen van Real Estate Development en Real Estate Investment Management. Ook de af te bouwen activiteiten van General Lease buiten de thuismarkten van ING zijn hier ondergebracht. De afbouw is nu bijna afgerond.

3.11 Omzet- en winstanalyse naar distributiekanaal

​

Er zijn drie grote distributiekanalen voor de ING. Dit zijn namelijk:

  • Kantoor: Dit zijn de banken/kantoren zelf. Dit is tastbaar. Je kunt zo naar binnen lopen en krijgt persoonlijk advies. Dit is een groot voordeel. Ook is het voor transacties extra veilig. Echter is het iets minder toegankelijk, omdat je naar speciale plekken moet gaan. Ook gaan de transacties minder snel.

  • Mobiel: De app die je op je smartphone kunt downloaden.Hierdoor worden transacties een stuk sneller en makkelijker gemaakt. Ook de beschikbaarheid is erg hoog, omdat je het altijd bij de hand hebt. Echter staat er minder informatie op dan bijvoorbeeld de site. Ook is het lastiger om advies te krijgen.

  • Internet: Je hebt hier een duidelijk overzicht en kunt de site helemaal bekijken. Bijna alle informatie kun je hier vinden die je nodig hebt. Ook hier gaan de transacties snel. Het is gemakkelijk, omdat je bijna altijd wel internet hebt. Echter is de veiligheid lager, omdat je via het net werkt.

  • ​

Internet is te verdelen onder twee groepen:

  • Website

  • Mijn ING

 

Hiermee zijn de voor- en nadelen in kaart gebracht. Echter is de vraag welke kanalen het meest worden gebruikt. Je kunt zien dat internet het belangrijkste kanaal is.

​

Aantal log ins/bezoeken per jaar:

  • Kantoor: 203 miljoen

  • Internet: 648 miljoen

  • Mobiel: 64 miljoen

  • Totaal: 915 miljoen

 

Internet weer onderverdeeld:

  • Website: 210 miljoen

  • Mijn ING: 438 miljoen

 

 

Bron: https://www.ing.nl/nieuws/feiten_en_cijfers/index.html

 

 

 

 

Aan de hand van deze gegevens kunnen we het volgende stroomschema maken:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page