
ING Group

opdracht
Online bestellingen
Nelson schoenen B.V.
​
Nelson schoenen bestaat sinds 1949 en is opgericht door meneer Neelissen. De eerste winkel van Nelson werd geopend in Haarlem. Wekelijks reed meneer Neelissen naar Waalwijk om nieuwe schoenen in te kopen. In de loop van de jaren groeide Nelson aanzienlijk en opende steeds meer winkels. Vandaag de dag is het bedrijf in handen van de derde generatie. Paul Neelissen, kleinzoon van de oprichter staat aan het hoofd van de organisatie. Het vermogen van Paul Neelissen wordt geschat op 61 miljoen euro. In 2014 heeft Nelson zijn 65e jubileum gevierd met de officiële opening van het 65e Nelson filiaal. Naast de 65 Nelson filialen exploiteert het bedrijf ook 34 Ecco filialen en een webshop.
Na het 65e jubileum is Nelson flink gegroeid. Deze groei is te verklaren doordat Nelson diverse failliete bedrijven heeft over gekocht. momenteel heeft Nelson 133 filialen. Onderstaan is een overzicht van de overnames en de groei van het aantal filialen.

Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is de webshop. Via de webshop worden wekelijks 6000 duizend schoenen verkocht en opgestuurd. De webshop van Nelson is 6 jaar geleden opgericht. In de eerste twee jaar van het bestaan was de webshop alleen open tijdens kantooruren. Naarmate online shoppen steeds populairder werd is er besloten dat de openingstijden verlengd zullen worden.
Tegenwoordig worden alle schoenen die voor 9 uur s’ avonds besteld zijn de volgende dag bezorgd. Door de overname van Dolcis is de naamsbekendheid van Nelson sterk toegenomen. Door deze ontwikkeling stijgen de aantal orders bij de webshop. Om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen wordt de webshop gemoderniseerd. Door het instaleren van onder andere een lopende band moet de capaciteit van de webshop groeien.
Branche cijfers en vergelijkingen
Concurrenten
In Nederland zijn 30 schoenenwinkels actief met minimaal 10 verkooppunten. Een paar hiervan zijn: Leemans, Van Lier, food Locker, Manfield, Sacha, Sneakers, Bristol, Scapino, Van Haren en Ziengs. De grootste Concurrenten van Nelson zijn: Sacha, Ziengs en Leemans.
Omzet
De schoenenbranche valt onder de categorie detailhandel. De totale omzet van alle winkels in de detailhandel was in 2015 12.321 miljoen euro. De totale omzet in de schoenenbranche was 1.895 miljoen euro. Nelson maakt geen officiële cijfers bekend dus de totale omzet van Nelson is een schattig. De omzet van Nelson wordt in 2015 geschat op ongeveer 90 miljoen euro. Dit komt neer op 4.7% van de totale omzet in de schoenenbranche.
​
Aantal winkels
In het vorige hoofdstuk is te lezen dat Nelson op dit moment 133 winkels heeft, hiermee is het een van de grootste schoenenwinkels van Nederlands. Alleen van Haren heeft met 142 filialen een groter bereik. In 2015 waren er 2912 duizend winkels in Nederland. Met 133 filialen heeft Nelson 4,5 % van alle filialen in handen.
​
Werknemers
Met de overname van Dolcis heeft Nelson bekend gemaakt ook 200 banen over te nemen. Met deze stijging komt het aantal banen uit op ongeveer 1600. In de complete schoenenbranche zijn 13.447 duizend werknemers actief. Nelson heeft hier een aandeel van 11% in.

Nelson koopt schoenenwinkels van Taft
January 03, 2023
Groei online bestellingen
​
Bij Nelson stijgen de aantal orders die via de webshop geplaatst worden flink. In 2014 werden er gemiddeld 3000 orders per week verzonden. In 2016 is dit aantal toegenomen tot gemiddeld 6000 orders per week. Nelson is niet de enige webshop waar er meer online geshopt wordt. In 2016 is het aantal online orders toegenomen met 22% ten opzichte van 2015.
In het eerste kwartaal van 2016 is er bijna voor 5 miljard euro uitgegeven via een webshop, verdeeld over 40,82 miljoen aankopen. Vooral de online bestedingen aan food, schoenen & lifestyle, speelgoed, huishoudelijke apparaten en telecomproducten zijn flink gestegen.

In het eerste kwartaal van 2016 werden 10% van alle uitgeven online gedaan. Ook het online dienstenkanaal groeit nog steeds, maar wel iets minder dan de online bestellingen aan producten. In het eerste kwartaal van 2016 is 2,55 miljard euro online uitgegeven aan diensten. Onder diensten vallen: verzekeringen, reizen, attracties, evenementen etc. De online diensten zijn gestegen met 6% ten opzichte van het jaar ervoor.
De meeste online aankopen worden gedaan via de laptop, maar het aantal mobiele aankopen stijgen flink. In het eerste kwartaal van 2016 werden er 3.1 miljoen aankopen via de smartphone gedaan. Dit is een toename van 5% ten opzichte van vorig jaar. De smartphone wordt vooral gebruikt voor het kopen van media & entertainment en schoenen. Reizen en vliegtickets worden nog nauwelijks met de smartphone gekocht.
Online bestellingen tijdens de feestdagen
​
December is de drukste maand voor webshops en postorderbedrijven. Dit komt omdat tegenwoordig steeds meer mensen de cadeaus voor sinterklaas en kerst online aankopen. Tijdens de feestdagen zijn er bij PostNL dagelijks 3800 postbezorgers onderweg, dat zijn er 600 meer dan normaal. Ook DHL zet extra personeel in, op de drukste dagen worden er tot wel 500.000 orders per dag besteld. Ondanks al het extra inzet is er een risico dat het pakketje niet op tijd bezorgt kan worden. In 2015 zijn er 400.000 pakketten te laat bezorgt.
Onlangs is er een artikel online komen te staan waarin wordt vermeld dat PostNL in de week voor kerst 5.5 miljoen pakketten heeft bezorgt, en dat is een nieuw record.

Sint legt grote druk op pakketbezorgers
December 31, 2022
Met december in aantocht staat webwinkels en postbedrijven weer een flinke klus te wachten. Nederland bestelt de sinterklaas- en kerstcadeaus massaal via internet. Ook dit jaar hebben webwinkels en postbezorgers het weer drukker dan het voorgaande jaar. Marktleider PostNL verwacht deze week ruim vijf miljoen pakketten te bezorgen.

Nieuw weekrecord van 5,5 miljoen bezorgde pakketten PostNL
February 23, 2023
Supersnelle levertijden
​
Nederland is kampioen in supersnel leveren. Een aantal jaar geleden was het nog normaal dat het een paar dagen duurde voordat je bestelling geleverd zou worden. Tegenwoordig is dit niet snel genoeg meer. Grote online bedrijven zoals Bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn de laatste jaren gespecialiseerd in super snel leveren. Tegenwoordig worden alle producten die voor 23:00 uur besteld zijn de volgende dag bezorgd. Bij deze webshops wordt dag en nacht doorgewerkt om alles zo snel mogelijk te kunnen leveren. Klanten vinden het fijn als hun aankopen snel bezorgt worden en bestellen daarom vaak bij de webshops die deze serves aanbieden. Eind 2016 is er een nieuwe ontwikkeling ingevoerd door de drie grote webshops. Deze ontwikkeling is: voor 12:00 besteld, dezelfde dag in huis. De bezorging wordt als maar sneller.
Kleinere webshops hebben het moeilijk met de concurrentie van deze grote bedrijven. Deze kleine webshops zijn niet in staat om s’ nachts te werken waardoor ze achterblijven met de snelheid van levertijden.
Nelson heeft het ook moeilijk om de concurrentie bij te blijven. Zoals eerder beschreven heeft nelson besloten om de webshop s’ avonds een uur langer open te houden. Klanten kunnen nu tot 21:00 uur hun schoenen bestellen. Ook in het weekend heeft Nelson er voor gekozen om op zaterdag open te gaan. In de toekomst is het onvermijdelijk dat er s’ avonds langer gewerkt moet gaan worden en dat er ook geleverd moet gaan worden op zondag. Maar voordat zit zo ver is is het belangrijk dat Nelson meer mensen gaat aannemen zodat de capaciteit van de webshop uitgebreid kan worden.

Nederlandse webshops wereldkampioen supersnel leveren
May 28, 2023
Nederlandse webshops lopen internationaal voorop met het snel bezorgen. Bij Nederlandse webshops kunnen klanten steeds vaker tot ’s avonds laat bestellen voor levering de volgende dag, terwijl webshops in omringende landen vaak nog een tijdgrens van 14.00 uur hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van Global Webshop Logistics, een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit Amsterdam en consultancybureau E-sharp.
De ontwikkeling van de webshop bij Nelson
​
Zoals eerder beschreven is het schoenen bedrijf Nelson gestart met alleen winkels. 6 jaar geleden is Nelson begonnen met het online leveren van orders. De webshop stond op de tweede plek en de winkels waren het belangrijkst. Alles werd met de hand gedaan. Op het moment dat er bestellingen binnen kwamen werdt er een lijst uitgeprint de schoenen uit het magazijn gehaald konden worden. vervolgens werd met de hand een factuur aan gemaakt. In 2012 is de webshop uitgebreid en werden de openingstijden langer. Ook werd er voor het eerst gebruik gemaakt van technologie. Medewerkers van de webshop kregen een handscanner waar de order automatisch op binnen komen, hierdoor kon er al snel sneller gewerkt worden. om dit moment wordt de webshop uitgebreid. Het magazijn waar de webshop gevestigd is wordt verbouwd en de webshop krijgt een eigenen verdieping. Toen de webshop net opgestart werd had het niet de hoogste urgentie. Tegenwoordig is de webshop erg belangrijk voor het bedrijf. Zonder de webshop zou Nelson niet zo groot zijn geworden als dat ze nu zijn.
Conclusie
​
Tot 10 jaar geleden bestelde nog bijna niemand iets via een webshop. Tegenwoordig zijn webshops niet weg te denken. In het eerste kwartaal van 2016 werden er 40,82 miljoen online aankopen gedaan. De meeste aankopen werden gedaan via de laptop, maar de smartphone is in opkomst. Vooral rond de feestdagen word er veel besteld via webshops. Nelson is 6 jaar geleden op het goede moment gestart met de webshop. Dit is een van de redenen dat het bedrijf het zo goed doet en in staat is andere bedrijven over te kopen. Komend jaar wordt de webshop van Nelson flink uitgebreid, dit om aan het groeiend aantal order te kunnen blijven voldoen.