
ING Group
Groei ING Group
ING Group wil groeien doormiddel van route 1.1 (penetratie op eigen kracht). ING Group is van plan nieuwe diensten en producten aan te bieden op bestaande of nieuwe afzetmarkten. Uiteraard zal ING Group haar diensten en producten aanpassen of uitbreiden waar nodig, maar over het algemeen zullen de diensten en producten die ING Group aanbiedt niet veranderen. Daarom past penetratie bij ING Group als groeirichting. Als groeivorm past ‘op eigen kracht’ het beste bij ING Group. ING Group geeft aan dat zij voornamelijk wil groeien door interne bedrijfsprocessen te verbeteren, haar diensten en producten aan meer klanten aanbieden en wil ING Group de organisatiecultuur en organisatiestructuur aan te passen. ING Group wil zich dus voornamelijk richten op interne verbeterpunten en die kan ING Group verbeteren op eigen kracht.
ING Group verdeelt de landen waarin zij operatief is in drie groepen, namelijk de ‘Marktleiders’, ‘Uitdagers’ en ‘Groeimarkten’. ING heeft bij iedere categorie een idee over hoe zij daar een groter marktaandeel kan behalen. Hieronder een kort overzicht van welke landen in welke categorieën vallen:
-
Marktleiders: Nederland, België en Luxemburg;
-
Uitdagers: Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en Australië;
-
Groeimarkten: Polen, Turkije, Roemenië en onze bedrijfsonderdelen in Azië.
ING Group streeft ernaar om voor meer klanten de huisbank te worden. Voor de particuliere markt betekent dit dat ING het aandeel in betaalrekeningen met regelmatige inkomsten en ten minste één ander product van ING wil vergroten. Voor de zakelijke markt richt ING Group zich op het aanbieden van (meer) kernproducten, denk hierbij aan kredietverlening en transactiediensten.
ING Group wil niet in iedere categorie op dezelfde manier groeien, aangezien iedere categorie een andere aanpak nodig heeft. Bij de ene categorie moet ING Group voornamelijk de naamsbekendheid, diensten en producten vergroten en bij andere landen hoeft ING Group alleen haar positie als marktleider te versterken. Hieronder zullen de kansen voor alle drie de categorieën apart worden behandeld.
Zoals eerder al te lezen was, zijn de Marktleiders de Benelux-landen. ING Group is op zowel de particuliere als de zakelijke markt een markleider. ING Group wil in de Benelux-landen groeien in geselecteerde onderdelen van de bedrijfsvoering. Verder wil ING Group zich ontwikkelen naar ‘digitaal eerst’-model, digitaal marktleider worden en verdere invulling geven aan uitstekende operationele prestaties.
In de landen die door ING Group als Uitdagers worden beschouwd, wil ING Group haar marktpositie verbeteren. ING Group wil dat haar bedrijfsonderdelen zowel particuliere als zakelijke diensten aan gaat bieden. De activiteiten van ING Group op de particuliere markt zijn vooral gericht op directe-, en online dienstverlening waardoor ING Group een kostenvoordeel verwacht. ING Group wil investeren in de markten waar zij momenteel een uitdager is en uiteindelijk wil ING Group de belangrijkste bank worden in die desbetreffende landen. Ook wil ING Group haar sterke marktpositie in sparen gebruiken om het aantal betaalrekeningen bij ING Group te laten groeien. ING Group wil haar expertise op het gebied van direct bankieren gebruiken voor bijvoorbeeld lagere kosten voor de kredietverlening van ING Group. Ook willen ING Group het aantal zakelijke klanten verder uitbreiden.
In de Groeimarkten wil ING Group een volledig assortiment aanbieden aan particulieren. Ook wil ING Group haar zakelijke producten en diensten uitbreiden aan in sterk ontwikkelende economieën die goede groeimogelijkheden bieden voor ING Group. ING Group streeft naar een duurzaam marktaandeel en richt zich op digitaal marktleiderschap door te switchen naar een ‘digitaal eerst’-model en prioriteit te geven aan innovatie.
Ondanks de vele kansen voor ING Group zijn er ook bedreigingen voor ING Group. Hieronder zullen de belangrijkste bedreigingen voor ING Group beschreven worden:
-
Imagoschade: ING Group is op dit moment grote reorganisaties aan het uitvoeren en dat leidt tot grote ontslagrondes binnen het bedrijf. ING Group komt regelmatig negatief in het nieuws vanwege deze reorganisaties. Ook kunnen andere negatieve berichten over ING Group leiden tot imagoschade. Een groot gedeelte van de bevolking heeft momenteel een negatief beeld van de bankensector, waar ING Group deel van uitmaakt, sinds de economische crisis en de gevolgen voor de samenleving. De negatieve publiciteit en het huidige imago van de bankensector kan leiden tot imagoschade van ING Group leiden. ING Group heeft imagoschade redelijk in eigen hand en zal moeten proberen negatieve publiciteit te vermijden of zoveel mogelijk in te perken.
-
Startups: Over de hele wereld worden startups opgericht die (nieuwe) diensten en producten aanbieden en taken van bedrijven en instellingen overnemen. Ook in de bankensector zijn er startups opgericht die een bedreiging vormen voor de traditionele banken. Het is daarom belangrijk dat ING Group de ontwikkelingen markt in de gaten houdt en continu haar bedrijfsvoering blijft aanpassen. Op het moment dat ING Group niet mee ontwikkelt met de markt, dan kan het uiteindelijk tot de ondergang van ING Group leiden. Deze bedreiging zal niet zo snel weg gaan, maar hoeft niet zo zeer schadelijk te zijn voor ING Group. Het is wel belangrijk dat ING Group de startups in de gaten houdt en waar nodig haar diensten en producten aanpast.
-
Concurrentie: ING Group is operationeel in een redelijk geconcentreerde markt. Er zijn in ieder land een aantal grote spelers in de bankensector van dat land en het is ingewikkeld om alle landen marktleider te worden. In de categorie Marktleider heeft ING Group een aanzienlijk marktaandeel, maar is de concurrentiestrijd tussen hevig. In Nederland heb je een aantal grote banken (zoals Rabobank en ABN AMRO) en die zullen ook proberen om klanten te klanten. Het is dus belangrijk dat ING Group goed zorgt voor haar klanten, aangezien klanten anders overstappen naar een andere bank. In de overige twee categorieën moet ING Group haar naamsbekendheid vergroten en ervoor zorgen dat zij een marktleider wordt. Het is echter lastig om als nieuweling of kleine bank marktleider te worden, aangezien je potentiële klanten moet overtuigen om klant te worden. Niet iedere klant durft het risico aan om bij een nieuweling of kleine bank diensten of producten aan te schaffen en geld te stallen. Concurrentie zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan voor ING Group. Het is belangrijk dat ING Group inspeelt op de behoefte van de markt en mee blijft concurreren, zodat het niet failliet zal gaan.
-
Wetgeving: Banken moeten zich houden aan strenge wetgeving, aangezien zij het geld beheersen van de samenleving. De regelgeving voor de bankensector wordt regelmatig veranderd, aangezien overheden de risico’s voor een economische recessie willen inperken. De veranderende wetgeving kan een bedreiging zijn voor banken. Over het algemeen hebben de banken weinig invloed op deze bedreiging, aangezien de bankensector geen wetten schrijft.
-
Economische recessies: Economische recessies zijn erg risicovol voor banken. De laatste economische recessie heeft ervoor gezorgd dat de economie wereldwijd instortte, paniek heerste in de samenleving en een aantal grote banken failliet ging. De bankensector, waaronder ING Group valt, moet economische risico’s zoveel mogelijk inperken om zo economische recessies te voorkomen.
-
Beleggingen: Banken beleggen met het geld van hun klanten. Op het moment dat het slechter gaat met de economie, dan zal dat duidelijk terug te zien zijn in het bedrijfsresultaat van de banken. De samenleving durft minder snel te investeren of stelt aankopen uit, dat zorgt ervoor dat banken waarschijnlijk rendement halen uit hun investeringen. Als de beleggingen minder geld opleveren, dan zal het bedrijfsresultaat naar beneden gaan en dat kan leiden tot faillissement en (grote) economische recessies. ING Group moet niet beleggen in risicovolle projecten, maar alleen voor zekerheid gaan.
-
Digitalisering: Digitalisering is zowel een kans als een bedreiging. Digitalisering zorgt voor lagere kosten voor bedrijven, maar kan uiteindelijk grote negatieve gevolgen hebben voor de samenleving. Op het moment dat een groot gedeelte van de beroepsbevolking zijn of haar werkeloos raakt, dan hebben overheden, banken en bedrijven een groot probleem. Als mensen geen inkomen hebben, dan zullen de kosten bij de overheid stijgen en de inkomsten minder worden. De mensen die wel een baan hebben en bedrijven zullen de hogere kosten van de overheid moeten bekostigen. Ook zal de toenemende werkeloosheid ervoor zorgen dat een gedeelte van de bevolking minder kan besteden en dat is slecht voor de economie. Als het slecht gaat met de economie, dan kan dat van grote invloed zijn op het resultaat van de bedrijven (en banken zoals ING Group). Slechte resultaten kunnen leiden tot faillissementen en reorganisaties en zo kom je als samenleving in een neerwaarts spiraal. Het is logisch dat ING Group digitaliseert, aangezien zij anders achter raakt op de concurrenten. Digitalisering is dus niet direct een bedreiging. Als de wereld teveel digitaliseert, dan zal het uiteindelijk wel een bedreiging worden voor ING Group.